Wie wij zijn

Willeke van der Doelen


Ruim acht jaar lang heb ik als wijkwerker gewerkt. Ik heb bij tal van bewoners een kijkje mogen nemen in hun leven.

Voor hun veerkracht heb ik altijd veel bewondering gehad. Ik ben mij zeer bewust van de kwetsbare positie die zij innemen door mij toe te laten in hun leven. Dat vergt vertrouwen en integriteit.

Door mijn jarenlange ervaring weet ik er wat bij mensen in de wijk speelt. Maar nooit wil ik vóór mensen denken; ik wil ze zelf laten denken, ervaren en doen.

De samenleving kampt met zeer complexe vraagstukken. Ik voel mij nederig in wat ik daar in kan betekenen maar heb een grote drijfveer om wel te proberen het verschil te maken.

Dat begint voor mij met inleving, lef en een ondernemende houding. Buurtbinders is voor mij een antwoord waarbij ik op deze manier kan werken.

Ik onderzoek mijn eigen grenzen, zoek aansluiting en maak verbindingen zodat we in het complexe werkveld van organisaties, partners en belangen toch trouw blijven aan het verhaal van bewoners.

Willeke is gedreven, ondernemend en sprankelend. Ze tilt ons vak op een hoger plan.

Met haar analytisch vermogen en communicatieve vaardigheden neemt ze je mee in haar verhaal. En weet ze de verbinding te maken met jouw verhaal.

Yvonne Kolmans, sociaal wijkteam 's-Hertogenbosch

Maartje van der Lee


Ik ben geboren in een gezin waar de deur altijd open stond voor iedereen.

Een ronde keukentafel waar altijd mensen uit de buurt aanschoven met hun verhaal. Mijn ouders hebben geen sociale studie als achtergrond, maar verstaan volgens mij wel het vak om de ander zich veilig te laten voelen, zich te tonen met hun kwetsbaarheid.

In mijn studies ben ik op zoek gegaan naar wat zij doen: Wat is er nodig om de ander zich te kunnen laten tonen? Het is geen instrumenteel kunstje, het is meer.

Nog steeds is dit mijn thema: hoe maak je verschil in de praktijk? Ik voel me betrokken bij mensen in kwetsbare posities en hun verhalen drijven mij om bruggen te slaan naar de systeemwereld. Door op zoek te gaan naar een gemeenschappelijke taal probeer ik ieder elkaar te laten verstaan en verschillen te overbruggen.

Ik heb 10 jaar ervaring bij Avans Hogeschool en als zelfstandige over hoe je mensen schoolt in het thema ‘verschil maken in de praktijk’. Binnen Buurtbinders zijn we hier iedere dag mee bezig: met onze voeten in de klei en scholend.

Waar Maartje is, is inspiratie…Ze is oprecht benieuwd naar het verhaal van de ander. Je gaat een relatie aan met haar, of niet, maar als je voor die relatie kiest, dan ontstaat er beweging…. zonder van te voren te weten waar de ontwikkeling eindigt en wat er in het proces voorbij gaat komen, met een duidelijk kompas dat verwarring kan brengen en tot nadenken zet…it’s all part of the deal..!

Jeanet de Jong, Avans Hogeschool

Onze binders