Wijkgericht werken, hoe doe je dat? – SMWO, Goes

Jong ondernemerschap in de wijk – Powerup073, Den Bosch
12 maart, 2019
Ontmoet de ander – Kleine Meijerij, Rosmalen
12 maart, 2019

“Hoe geven wij vorm aan wijkgericht werken, wat vraagt het van mij als beroepskracht en hoe krijg ik de bewoners in mijn wijk in beweging?”


De vraag van bewoners als uitgangspunt nemen voor wat je doet, vraagt iets in je manier van werken als beroepskracht, maar verlangt ook iets van de organisatie waarvoor of waarbinnen je werkt. Voor de SMWO Goes kijkt Buurtbinders vanaf maart 2018 mee op beide kanten van het veranderproces en brengt dit op cruciale momenten samen.

Vragen die bij wijkwerkers ter sprake komen zijn bijvoorbeeld ‘hoe haal ik in de wijk op waar men behoefte aan heeft?’ en ‘hoe vertaal ik dat vervolgens naar een concrete aanpak?’. Buurtbinders geeft inspiratie op vormen en initiatieven, maar stelt ook kritische vragen over de argumentatie van de uiteindelijke aanpak.

Wijkgericht werken, volgens de agenda van bewoners, vraagt iets van alle sociaal werkers in een wijk. Er moet afstemming komen met de betreffende expertiseteams zoals mantelzorg, ouderen-, sport- en jeugdwerk. Ook bij het maken van plannen voor je wijk, zoek je naar een integrale aanpak die past bij wat de gemeente als opdrachtgever vraagt. Buurtbinders faciliteert het gesprek en zoekt mee naar de juiste vorm.

Van procesbegeleiding tot coaching on the job. Onze begeleiding stemmen we gaandeweg volledig af op dat waar de praktijk om vraagt. Niks staat vooraf vast bij Buurtbinders.

  • Yvonne van Renswoude
    Willeke en Maartje stellen scherpe vragen die prikkelen en mensen laten nadenken over zaken waar ze dat eerder nog niet zo hebben gedaan hebben. Om hen te helpen persoonlijke antwoorden te vinden en deze vervolgens met elkaar te leren bespreken. Buurtbinders creëerde in ons team onderling begrip voor dilemma's en inzet, wat ruimte gaf om meer en anders met elkaar samen te werken.
    Yvonne van Renswoude
    managementadviseur Projecten en Innovatie SMWO
//]]>