top of page

Versterken van ontmoetingsplekken: naar boeiend en bruisend

Bijgewerkt op: 12 mrt

Verbeter Breda


 

DE VRAAG / UITDAGING


Verbeter Breda wil dat haar ontmoetingsplekken écht bijdragen aan de sociale samenhang in wijken. Ontmoetingsplekken zijn cruciaal voor het opbouwen van netwerken, het versterken van gemeenschappen en het creëren van een plek waar mensen zich thuis voelen. Er is budget vanuit een landelijke subsidie voor een upgrade.


In de stad zijn 19 ontmoetingsplekken geselecteerd voor dit project, elk met hun eigen dynamiek. Maar wat hebben deze plekken nodig om bruisender te worden of bruisend te blijven? En wat verstaan we onder 'bruisend' eigenlijk? Hoe kunnen bewoners, vrijwilligers en beroepskrachten daaraan samen bouwen?


Buurtbinders kreeg de opdracht om deze vragen te beantwoorden met een actiegericht plan. Geen dik rapport dat in een la verdwijnt, maar een hands-on aanpak die direct beweging creëert.


 

BEVINDINGEN / INZICHT


Niet iedere ontmoetingsplek functioneert optimaal, en de knelpunten verschillen per locatie. Uit de verkennende fase kwamen drie kerninzichten naar voren:


1. Betrokkenheid en eigenaarschap zijn cruciaal

Waar vrijwilligers en bezoekers zich eigenaar voelen van een plek, ontstaat levendigheid. Op locaties waar dit minder het geval is, zien we terugloop in gebruik en activiteiten.


2. Elke plek vraagt om een maatwerkoplossing

Een wijkcentrum met een vaste groep gebruikers heeft andere behoeften dan een buurthuis waar mensen in- en uitlopen. De rol van beroepskrachten, besturen en buurtinitiatieven verschilt per locatie.


3. Fysieke en financiële drempels spelen mee

Sommige plekken kampen met verouderde faciliteiten of een gebrek aan budget om te vernieuwen. Daarnaast zijn er locaties waar bewoners de ontmoetingsplek niet goed weten te vinden of drempels ervaren om binnen te lopen.


Om écht te begrijpen wat er speelt en wat nodig is, moest het onderzoek niet alleen data opleveren, maar ook direct verandering in gang zetten.





AANPAK


Buurtbinders begon met een verkenning van de 20 ontmoetingsplekken om hun functies, uitdagingen en betrokkenen in kaart te brengen. Tijdens bijeenkomsten met de gemeente, beheerders en beroepskrachten bepaalden we samen de randvoorwaarden en haalbare verbeteringen.


Vervolgens gingen we de wijk in en spraken we direct met gebruikers, beheerders en omwonenden. Met methodes zoals de Huisnummers 7-aanpak (aanbellen bij specifieke adressen) brachten we laagdrempelig de behoeften en wensen in kaart. De rode brievenbus bood daarnaast een anonieme manier om ideeën te delen.


Op basis van deze inzichten ontwikkelden we per ontmoetingsplek een concreet uitvoeringsplan, met realistische verbeteringen, een kostenraming en financieringsmogelijkheden. Door vanaf dag één participatie en actie te combineren, ontstond niet alleen een helder beeld van de uitdagingen, maar werd ook direct eigenaarschap gecreëerd bij gebruikers en beheerders.


 

DE UITKOMST


  • Een concreet uitvoeringsplan per ontmoetingsplek, afgestemd op de unieke situatie en behoeften.

  • Nieuwe energie en betrokkenheid onder gebruikers en vrijwilligers.

  • Duidelijke financiële en praktische handvatten voor de gemeente en beheerders om verbeteringen door te voeren.

  • Ontmoetingsplekken die ook écht sociale meerwaarde hebben.





 

REACTIE VAN DE OPDRACHTGEVER


Nog toevoegen

bottom of page