Maatschappelijk debat over vuurwerk: Afknallen of vasthouden?
- Meggy Althuizen
- 19 feb
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 12 mrt
Gemeente Waalwijk

DE VRAAG / UITDAGING
Elk jaar brengt de jaarwisseling in Waalwijk vuurwerkschade, overlast en slachtoffers met zich mee. De gemeente wil niet direct een besluit nemen over een eventueel verbod, maar eerst in gesprek met haar inwoners: hoe ervaren zij vuurwerk? Is het een waardevolle traditie of een probleem dat aangepakt moet worden? Buurtbinders kreeg de opdracht om dit maatschappelijk debat op gang te brengen en de verschillende perspectieven in beeld te brengen.
BEVINDINGEN / INZICHT
Vuurwerk roept uiteenlopende reacties op. Waar sommigen het zien als een onmisbare traditie, ervaren anderen vooral overlast en gevaar. Een goed debat vraagt om meer dan alleen meningen; het vereist begrip voor elkaars standpunten. Door zowel vuurwerkliefhebbers als tegenstanders een stem te geven, kon het gesprek genuanceerder en betekenisvoller worden.
AANPAK
Buurtbinders maakte vuurwerk tot hét gesprek van de stad door online en offline zichtbaar te zijn. We verzamelden verhalen en sentimenten van inwoners, van de fanatieke afstekers tot bezorgde hondeneigenaren. Op basis hiervan startten we een brede publiekscampagne met zowel live ontmoetingen als online discussies. Het hoogtepunt was de Grote Vuurwerk(talk)show in het stadhuis, waar inwoners in gesprek gingen over de toekomst van vuurwerk in Waalwijk. Na afloop volgde de Vuurpeiling, waarin we onderzochten wat het debat had opgeleverd en hoe het perspectief van inwoners was veranderd.
Humor speelde een belangrijke rol in onze aanpak. Door het onderwerp op een luchtige, speelse manier te benaderen, creëerden we ruimte voor open gesprekken en onverwachte inzichten.
DE UITKOMST
Een breed gedragen gesprek waarin inwoners hun perspectieven deelden.
Meer begrip tussen vuurwerkvoorstanders en -tegenstanders.
Inzicht in hoe het debat heeft bijgedragen aan de beeldvorming rondom vuurwerk.
Werkbare lessen voor toekomstige maatschappelijke debatten in Waalwijk.

REACTIE VAN DE OPDRACHTGEVER

“De eigenheid en puurheid in hun werkwijze spreekt enorm tot de verbeelding. Dit in combinatie met een enorme dosis kennis, lef en bevlogenheid om ook out of the box te denken, maakt hun aanpak uniek.” — Margriet van Scholl, Gemeente Waalwijk