top of page

Gemeenschapshuizen in veranderende tijden

'T Heft



 

DE VRAAG / UITDAGING


Gemeenschapshuizen en buurthuizen spelen een belangrijke rol in de sociale infrastructuur van dorpen en steden. Ze bieden ruimte voor ontmoeting, activiteiten en ondersteuning, maar de wereld om hen heen verandert. Besturen staan voor uitdagingen zoals veranderende behoeften, financieringsvraagstukken en de vraag hoe ze relevant en toekomstbestendig kunnen blijven. ’t Heft en Buurtbinders ontwikkelden samen een scholingstraject voor bestuursleden om hen te helpen deze uitdagingen aan te pakken.



 

BEVINDINGEN / INZICHT


Veel buurthuizen worden gerund door betrokken vrijwilligers en bestuurders, maar missen de tijd en middelen om strategisch naar de toekomst te kijken. Om een buurthuis succesvol te laten functioneren, is het belangrijk om niet alleen de huidige rol en impact te begrijpen, maar ook vooruit te denken: welke ontwikkelingen spelen er in de omgeving/ samenleving en hoe kan het buurthuis daarop inspelen? Door inzicht te krijgen in de maatschappelijke opgave en het belang van een sterke identiteit, kunnen buurthuizen veerkrachtiger worden en hun waarde behouden.





AANPAK


Buurtbinders ontwikkelde een interactieve en praktijkgerichte scholing bestaande uit drie bijeenkomsten. Deze reeks keert op regelmatige basis terug. In de eerste bijeenkomst zoomen we in op de kern van het buurthuis: wat is de bedoeling en welke maatschappelijke rol vervult het? Tijdens de tweede sessie duiken we dieper in op de identiteit van het buurthuis en brengen we in kaart welke partijen betrokken zijn en welke impact men wil maken. In de afsluitende bijeenkomst word gefocust op concrete actiepunten: wat is er nodig om toekomstbestendig te blijven en hoe vertalen we plannen naar uitvoering? Deelnemers worden niet alleen geïnspireerd door diverse werkvormen en praktijkvoorbeelden, maar krijgen ook concrete opdrachten mee om direct in hun eigen buurthuis aan de slag te gaan. Door reflectie en uitwisseling met andere buurthuizen ontstaat een waardevolle leerervaring.



 

DE UITKOMST


  • Bestuursleden kregen inzicht in de toekomst van hun buurthuis en de impact die ze willen maken.

  • Concrete actieplannen en strategieën om de buurthuizen veerkrachtiger te maken.

  • Versterking van de samenwerking en kennisuitwisseling tussen verschillende buurthuizen.

  • Een praktisch toepasbaar scholingstraject dat ook in de toekomst ingezet kan worden.





 

REACTIE VAN DEELNEMERS


Aanrader! Je krijgt als bestuur goede handvatten om je organisatie klaar te stomen voor de toekomst.   — deelnemer
Enthousiaste en inspirerende trainer. Dankjewel Annemarie!   — deelnemer
Je gaat neemt de goede bagage mee naar huis. Inclusief voorbeelden die ook het perspectief van je medebestuursleden verrijken.  — deelnemer
Ook de verschillen tussen de deelnemende buurthuizen geven extra energie en inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan.  — deelnemer












bottom of page