Bindwerk

< Dutchies >

Ook in jouw omgeving zijn vluchtelingen komen wonen: nieuwe gezichten, andere perspectieven en culturen die je nog niet kent. Je hebt vast al eens bedacht: ik ga wat doen! Gewoon een keer kennismaken, erop af. Maar waar begin je dan, hoe doe je het goed en met wie ga je dit aan?


< Refugees >

Een compleet onbekende omgeving: nieuwe gezichten, een taal die je niet kent en andere gewoonten dan je gewend bent. Waarschijnlijk stond je al eens op het punt om op iemand af te stappen, je voor te stellen. Maar aan wie, en hoe precies of wanneer dan?

Wij geloven dat mensen voor elkaar klaar willen staan. Dat je graag wat voor een ander doet.

In Bindwerk brengen we wensen en werelden samen. Zo matchen we vluchtelingen met de juiste mensen, die met hen het contact aangaan én hen kunnen introduceren bij een lokaal initiatief of Nederlandse organisatie.

Daar kunnen refugees vanuit hun (professionele) achtergrond een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. En leren we van elkaar, in de kleine dingen van het dagelijks leven. Bindwerk is er om deze samenwerking te begeleiden; staat beide partijen in heel praktische of meer sociale vraagstukken bij. Al vanaf dag 1 bestaat het projectteam zelf ook uit refugees en dutchies, om de doelgroep nog beter te bereiken.

Om het project bekend te maken zijn we veel ter plaatse.

Met een eigen mobiele bus zijn we zichtbaar aanwezig. Of we betrekken een (leegstaand) pand op een vertrouwde locatie in de gemeenschap. De bus of het pand dient als ons kantoor en als winkel met etalage waar je kunt zien wat je er kunt halen. Om alles kleur te geven organiseren we ludieke evenementen. Denk hierbij aan;

  • Een blote voeten festival: een groot plein of park bedekt met vloerkleden wat je alleen zonder schoenen mag betreden. Waar ruimte is voor een goed gesprek onder het genot van lekker eten en akoestische muziek. Een gemeenschap in het klein. Een plek waar eerste ontmoetingen tot stand komen en je meteen voelt wat de bedoeling is.
  • In andermans schoenen; een pop-up schoenenwinkel waar de verhalen voor het oprapen liggen in het schap met gebruikte schoenen. Ingeleverd door refugees en ingeleverd door dutchies. Najaarscollectie: de wereld aan je voeten.

Doe je mee? Spreek ons aan of mail met bindwerk@buurtbinders.nl

Principes

Met een praktische inslag vestigen we de aandacht op een positieve ontmoeting tussen twee werelden. De volgende uitgangspunten zijn daarbij altijd leidend:

pixel1

Individueel talent

Kennis, bevlogenheid, ervaring, inzicht en skills; iedereen draagt handige bagage met zich mee. Vanuit dat individuele talent verbinden wij. In welke taal dan ook.
pixel2

Bewegen

We werken vanuit nieuwsgierigheid en houden van aanpakken. Doen! Dat betekent ook bewegen: out of our comfort zone.
pixel3

Gelijkwaardigheid

Ook al zijn er verschillen, we zijn van evenveel waarde. Gelijkwaardigheid staat dan ook voorop in het contact.
pixel4

Begeleiding

Iedere mix van mensen, wensen en werelden is anders en daar passen wij onze begeleiding op aan.

pixel5

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf, jij bepaalt hoe je deelneemt. Bindwerk vormt de achterwacht, is jouw vraagbaak en springt bij wanneer nodig.
pixel6

Duurzaam contact

Duurzaam contact levert voor iedereen het meest op. Daar gaan wij voor!
pixel7

Delen

Deelnemers worden ook ambassadeurs van het project. Zowel Dutchies als refugees delen actief hun ervaringen met de buitenwereld. Bindwerk helpt daarbij.