Dé opleiding voor verschilmakers in het wijkwerk

Bindwerk biedt ruimte voor inspiratie, praktijktraining, reflectie en gesprek aan mensen die het verschil willen maken in het sociale domein. Zes dagen intensieve training in een kleine groep met veel persoonlijke aandacht. Deze lessen helpen je als professional sterker te staan. Je ontwikkelt vaardigheden, taal, visie en je eigen professionele verhaal.
Iets voor jou? Lees snel verder.

Dit kun je verwachten

Ons werk in het sociaal domein ontstaat en ontwikkelt zich in de praktijk. Deze 6 dagen zitten dan ook vol met eye-openers, uitdagende oefeningen, spraakmakende voorbeelden, energieke werkvormen, coaching on the job, en zinvolle momenten van reflectie. Vier leerlijnen die elke lesdag terugkomen zijn:

 1. Het goede doen in de wijk: we onderzoeken (met name) de presentiebenadering en het verandermanagement vanuit een theoretisch perspectief. We beloven: het wordt nooit saai! Er is veel afwisseling in video's, praktijk- of schrijfopdrachten, gezamenlijk beraad en dynamische colleges.
 2. Ondernemen in de wijk: aan de hand van een signaal of opdracht uit jouw wijk gaan we aan de slag! Je krijgt een coach toegewezen, inspirerende voorbeelden uitgereikt en je gaat echt wat DOEN. Ofwel door te oefenen bij ons, ofwel door te beginnen in jouw werkpraktijk.
 3. Anders denken, anders doen in de wijk: uit je comfort-zone! Middels trainingen in creativiteit, systeemdenken en presentatie-techniek ontwikkel je niet alleen allerlei handige vaardigheden, maar krijg je ook een enorme boost op het vlak van inventiviteit, lef en daadkracht. Maar dat is waar het leuk wordt, toch?
 4. Kritisch denken: na het diner word je gevoed tijdens onze avondcollege's over samen-leven. Aan de hand van belangrijke denkers en spraakmakende veranderaars doorlopen we 5 actuele maatschappelijke thema's.

En, extra leuk: in de avond sluiten ook andere nieuwsgierigen aan, uit allerlei verschillende hoeken! Omdat ze het verschil willen maken in hun eigen wereld.

Echt iets voor jou als...

 • je werkt in het sociaal domein (woningcorporatie, zorg, overheid, welzijn)
 • je beschikt over HBO-denkniveau
 • je kennis wilt opdoen over relatiegericht werken, presentie, maatschappijverandering en levenskunst
 • je ziet dat het anders kan en snapt waar het wringt
 • je ook merkt dat ondernemendheid en creativiteit nodig zijn om je staande te houden in een complex werkveld
 • je openstaat voor een morele zoektocht naar wat in tal van situaties het goede is om te doen
 • je jezelf kritische durft te bevragen
 • je leefwereld en systeemwereld beter met elkaar wilt kunnen verweven

Waarom?

Samenlevingsvraagstukken worden complexer en situaties zijn steeds minder voorspelbaar. De wijk daagt je uit op flexibiliteit, aanpassingsvermogen, autonomie en afstemming. Tegelijkertijd heb je als professional te maken met protocollen, methodieken en (ongeschreven) regels in de organisatie waarvoor je werkt. Een pittige klus om die werelden te combineren én trouw te blijven aan jezelf en waar je het voor doet.

Deze zesdaagse opleiding helpt jou als professional sterker te staan. Je leert er met ondernemendheid, een kritische houding, creativiteit en lef te werk te gaan. Hoe dan? In dynamische colleges, met praktijkoefeningen gestoeld op signalen uit jouw eigen wijk, middels één-op-één coaching en trainingen in o.a. creativiteit ontwikkel je kennis, vaardigheden, taal, visie en je eigen professionele verhaal.

Praktisch

De zesdaagse opleiding duurt van 21 januari t/m 31 maart 2020. Lesdagen zijn tweewekelijks op dinsdag van 10.00u tot 21.30u in Willem Twee, Den Bosch op loopafstand van het Centraal Station.

 • dinsdag 21 januari 2020 • Lesdag #1
 • dinsdag 4 februari 2020 • Lesdag #2
 • dinsdag 18 februari 2020 • Lesdag #3
 • dinsdag 3 maart 2020 • Lesdag #4
 • dinsdag 17 maart 2020 • Lesdag #5
 • dinsdag 31 maart 2020 • Lesdag #6 + afsluiting

Maak hieronder alvast kennis met het team van trainers. Gastdocenten en sprekers stellen we later aan je voor.

Het team

Al onze binders hebben hun eigen achtergrond en expertise. Maar de gemene deler is toch wel eenzelfde nieuwsgierigheid, betrokken houding, kritische blik, snelheid van werken, positieve energie, doelgerichte aanpak en oog voor het persoonlijke. Het zijn stuk voor stuk ondernemers met flink wat praktijkervaring, ieder op zijn eigen deelgebied. En we staan altijd allemaal (nog steeds) met één been in de praktijk: de wijk, het echte leven.

Jeanet de Jong


Wat kost het?

Voor deze zesdaagse opleiding betaal je € 2.350,- excl. BTW. Koffie en thee zijn inbegrepen, net zoals een heerlijk verantwoorde lunch en gezamenlijk diner. Na afloop blijven de trainers beschikbaar voor vragen, zolang er behoefte aan is. Enthousiast? Mail ons je contactgegevens! We bellen je voor een intake.

Ik twijfel nog,
maar ontvang graag binnenkort een reminder.

We zullen je niet spammen, beloofd. Via onze reminder kun je je óf alsnog inschrijven voor de opleiding, óf uitschrijven voor verdere mailings.

Reviews

Wat anderen vonden van eerdere workshops, trainingen en jaaropleidingen door Buurtbinders:

 • Warner Werkhoven
  Kenmerkend voor Meggy zijn haar vlotte, losse en mensgerichte manier van werken. Tegelijkertijd is ze nuchter, analytisch, kritisch, betrouwbaar en stipt. Een gouden combinatie!
  Warner Werkhoven
  adviseur Kunst & Leefbaarheid KunstLoc
 • Jeanet de Jong
  Waar Maartje is, is inspiratie. Ze is oprecht benieuwd naar het verhaal van de ander. Je gaat een relatie aan met haar, of niet, maar als je voor die relatie kiest, dan ontstaat er beweging. Zonder van te voren te weten waar de ontwikkeling eindigt en wat er in het proces voorbij gaat komen, met een duidelijk kompas dat verwarring kan brengen en tot nadenken zet. It’s all part of the deal!
  Jeanet de Jong
  Avans Hogeschool
 • Yvonne Kolmans
  Willeke is gedreven, ondernemend en sprankelend. Ze tilt ons vak op een hoger plan. Met haar analytisch vermogen en communicatieve vaardigheden neemt ze je mee in haar verhaal. En weet ze de verbinding te maken met jouw verhaal.
  Yvonne Kolmans
  sociaal werker Farent
 • Margriet van Schöll
  Onder de bezielende leiding van Buurtbinders is de Buurttop in de gemeente Waalwijk een groot succes geworden. Buurtbinders heeft, samen met de werkgroep, pro-actief meegedacht en meegewerkt aan een zinvolle invulling voor ontmoeting tussen bewoners en collegeleden. Naast het samen genieten van een goeie maaltijd zijn er tijdens de Buurttop ook inspirerende themabijeenkomsten gehouden. Voor herhaling vatbaar!
  Margriet van Schöll
  wijkadviseur Gemeente Waalwijk
 • Tine Berkers
  Willeke heeft gebruik gemaakt van de situaties uit onze praktijk en daarnaast aanvullende informatie gegeven, ervaringen gedeeld en gelijknamige projecten besproken. Ik ben me professioneler gaan voelen in de tijd dat ik coaching kreeg van Willeke.
  Tine Berkers
  wijkwerker Farent
 • Cas van de Ven
  Jullie hebben de gave om mensen te activeren en te bewegen. Ik heb de creativiteit in het vinden van oplossingen voor vraagstellingen als verfrissend ervaren. Het durven afwijken van de geijkte paden en duidelijk zijn in je mening en deze kunnen onderbouwen.
  Cas van de Ven
  woonconsulent Alwel

Onze missie

Dagelijks werken we met Buurtbinders aan een meer bewuste, eerlijke wereld. Dat doen we in buurten en wijken. Daar begint verandering, geloven wij. Dichtbij! We zien veel, leren steeds weer en delen graag onze kennis met jou. Omdat we weten dat het anders kan.

De academie helpt ons hierbij. Het is een vorm om onze filosofie te kunnen delen met anderen, zodat we met meer mensen het verschil gaan maken op totaal uiteenlopende plekken. Want als het vuurtje voor verandering op meerdere plaatsen wordt aangewakkerd, versnellen we het proces en vergroten we onze sociale impact. Laten we daarvoor gaan. Doe je mee?

Yes, ik schrijf me in!

Nog vragen of twijfels?

Zie je beren op de weg in de organisatie waarvoor je werkt? Weet je zeker dat er voor andere ideeën geen tijd of ruimte is binnen jouw baan? Vraag je je al af hoe de rest van je team hierop reageert? Dan is Bindwerk júist voor jou.

//]]>